> Cara-cara Kawal Suhu Badan Anak Ketika Demam.



Assalamualaikum readers.

Ain pasti bagi ibu-bapa yang baru menimang cahaya mata pasti gelabah dan risau kalau anak demam kan. Begitu jugalah yang berlaku pada ain dan husband masa mula-mula DD demam dulu. Dengan kurangnya ilmu dan pengalaman buat kami panik dan mengelabah.


So ain harap entry ain kali ni membantu ibu-bapa muda yang masih baru dan kurang pengalaman bagaimana nak handle anak demam. Ain takde lah hebat mana tapi alhamdulillah, pendekatan yang ain ambil sangat berkesan pada DD dan demam DD akan kebah tak sampai sehari pun. Kebiasaanya kalo suhu badan DD tetiba naik tinggi pagi, biasanya ptg dia dah ok dan boleh main. 


Ok so perkara yang perlu dilakukan adalah seperti berikut:

  • Buka baju dan seluar jika suhu badan anak melebih 38.
  • Basahkan kepala anak dan lap seluruh badan anak dengan tuala basah. (Kerap)
  • Mandikan anak seperti biasa 3x sehari sebaik-baiknya pagi selepas jam 8.00, 1.00 tgh dan sebelum  jam 7.00 petang.
  • Sapukan vicks pada T-zone, dada dan belakang dada selepas mandi (jika anak ada batuk/ selsema).
  • Pastikan anak minum air dan susu secukupnya. (biasanya ketika demam anak memang kurang selera untuk makan).
  • Dan tak lupa berdoa. 



Simple As That.  Selamat Mencuba.



Popular posts from this blog

> Salam Aidilfitri Dari Kami Sekeluarga.

> Netizen Barber, Putrajaya.