Posts

Showing posts from July, 2014

> Cara-cara Kawal Suhu Badan Anak Ketika Demam.

Image
Assalamualaikum readers.
Ain pasti bagi ibu-bapa yang baru menimang cahaya mata pasti gelabah dan risau kalau anak demam kan. Begitu jugalah yang berlaku pada ain dan husband masa mula-mula DD demam dulu. Dengan kurangnya ilmu dan pengalaman buat kami panik dan mengelabah.

So ain harap entry ain kali ni membantu ibu-bapa muda yang masih baru dan kurang pengalaman bagaimana nak handle anak demam. Ain takde lah hebat mana tapi alhamdulillah, pendekatan yang ain ambil sangat berkesan pada DD dan demam DD akan kebah tak sampai sehari pun. Kebiasaanya kalo suhu badan DD tetiba naik tinggi pagi, biasanya ptg dia dah ok dan boleh main. 

Ok so perkara yang perlu dilakukan adalah seperti berikut:
Buka baju dan seluar jika suhu badan anak melebih 38.Basahkan kepala anak dan lap seluruh badan anak dengan tuala basah. (Kerap)Mandikan anak seperti biasa 3x sehari sebaik-baiknya pagi selepas jam 8.00, 1.00 tgh dan sebelum  jam 7.00 petang.Sapukan vicks pada T-zone, dada dan belakang dada selepas ma…

> Break-fast With Buddies.

Image
Assalamualaikum readers.
Alhamdulillah dapat juga kami berkumpul sabtu lepas berbuka sama-sama. MasyaAllah seronok bukan kepalang. Lama dah tak lepak reramai mcm ni. Sebelum ada DD dulu boleh lah nak lepak selalu. Tapi sekarang kena pandai cari masa yang sesuai sbb faham-faham jelah kalo lepak bawak anak kan. Dorang ni kawan-kawan sama atlet dulu. Ada yang masih aktif dan ada juga yang dah bersara. Boleh dikatakan kawan susah dan senang. Banyak kenangan dengan dorang ni. Walaupun masing-masing dah ada kehidupan sendiri tapi ikatan ini inshaAllah kekal hingga akhir hayat hendaknya.

> MH17.

Image
Allah kuatkan hati mereka yang kehilangan insan tersayang menjelangnya Aidilfitri. Siapa lah kami untuk mempersoal ketentuanmu. Aku yakin sesuatu yang belaku pasti ada hikmahnya. Semoga keluarga mangsa MH17 dapat melalui saat yang sukar ini dengan tabah. Bersangka baik dengan ketentuan Allah inshaAllah hati pasti tenang.
T_T


> Street Of Art.

Image
Time spent with family is worth every second.

> Melentur Buluh Biar Dari Rebungnya.

Image
Thank You Atok belikan telekung yang comel ni untuk DD. Tengok tu bukan main excited DD nak solat guna telekung yang Atok bagi tu. Semoga DD membesar menjadi wanita beriman dan solehah. Ya Allah lindungi anak ku dari dunia yang semakin menakutkan ini. Kuat kan hati kami untuk terus tabah mendidik anak-anak di zaman serba moden ini. Sungguh besar tanggungjawab kami sebagai ibu bapa. Semoga kami dapat menjalankan tanggungjawab ini dengan sebaik mungkin. Lagi-lagi di dunia akhir zaman ni yang penuh dengan dugaan dan cabaran.
. .
JANGAN LUPA
#PRAYFORPALESTINEGUYS.

> Get Back Up.

Image
No matter how many times I break down, there is always a little piece of me that says No, you're not done yet. . . GET BACK UP!!

> RM 1.

Image
Assalamualaikum readers.

Rare Enough? Seriously rasa nak menangis tengok duit RM 1 yang paling atas tu. Tak pernah tengok kot. Duit syiling yang no 3 tu pernah lah tengok zaman kecik-kecik dolu.. . . MY FRIEND'S COLLECTIONS

> Because I Miss You.

Image
Dah 4 hari Ain berjauhan dengan DD. DD kat kampung dengan tokpa and tokma. Tokma tak bagi Ain bawak balik DD sebab dia sedih kalo takde DD. Tapi ummi lagi sedih takde DD di sisi ummi. Sebab mengenangkan jasa mama menjaga DD dari kecil,  Ain bia lah dia stay kat Kuantan dengan tokma for awhile. Esok Ain balik Kuantan nak amik DD. Isnin depan DD akan stay taska for the 1st time. Risaunyaaa....DD mesti menangis sebab tak biasa. Tapi apa boleh buat ummi tak boleh berjauhan dengan kamu. Ummi tak leh nak fokus buat kerja lain. Otak asyik ingat kamu. Setiap saat. :( Hope tokma faham dan tak ambil hati lah nnt. . . SUSAH HATI.

> Hi Muhammad Mikhail.

Image
Assalamualaikum readers.
Pertama sekali Ain nak ucap selamat berpuasa kepada semua kawan-kawan yang beragama islam dan Ain nak mintak maaf jika ada salah silap pada sesiapa sama ada secara sengaja atau pun tidak. Alhamdulillah harini dah masuk ramadhan ke-3. Semoga kita semua di rahmati di bulan yang mulia ini. 

Ain just nak share berita gembira dengan korang. Alhamdulillah pada 28 Jun 2014 (Sabtu), My SIL selamat melahirkan baby boy dengan berat 2.9 kg. Syukur sangat sebab kedua-duanya selamat. Tahniah kepada Izza dan kembar Ain "Ijay" yang kini sudah bergelar Bonda dan Ayah.

Kalau ikut kan due date, My SIL bersalin 12 Julai 2014 ni. Tapi apa kan daya, dah Mikhail nak keluar awal. Mungkin nak celebrate birthday sama-sama dengan Damia dalam bulan Jun juga. Hehehe. Mana nak sangka dalam masa seminggu Ain menimang dua orang anak buah, hanya beza 3 hari. Seronok sangat. Ain plak memang suka dengan budak-budak. Confirm meriah raya tahun ni. Alhamdulillah....


Love You . .
MUHAMMAD M…